Fiat Servis Goran Medija-net Adresar zemun Studio Shobot Olimpik Brendovi
Caffe Pizzeria Maggiore e-Zemun Magazin Ocna bolnica Profesional

Zemun portal e-Zemun

Posted by e-Zemun On September - 7 - 2015 0 Comment

Izložba slika , rađenih u tehnici ulja, Vlatke Kavalir-Žugić “Ravnica, pa reka” u galeriji “Stara kapetanija” može se videti do 12.avgusta.

Fizičke stvari su nestale iz predela apstrakcije Vlatke Žugić – Kavalir. Ti apstraktni “predeli” ispunjeni su ili horizontalnim „trakama“ boje ili osobenim geometrijskim oblicima koji se uzajamno oslanjaju jedni na druge ispunjavajući strukturu prostora slike. Lazurni potezi nanosa četkice doprinose opštem harmoničnom i usklađenom tonalitetu slika. Koloristički balans dominantnih tamnih tonova sive, crne, smeđe, i plave stvaraju utisak mira i spokoja, ali u isto vreme i živosti, naboja, neke začudne energije koje kao da donose pokret slici.

vlatka kvalir zugic

Likovni kritičar Đorđe Kadiević je istakao da Vlatka poseduje jedan intimistički način slikanja, da pripada slikarima „poetskog intimizma“, i da u njenom slikarstvu nema retorike, nego finih, prefinjenih, dubinskih, intimnih doživljaja. Svaka ,na taj način, sazdana slika, „pamti“ slikarkinu  sadašnjost transponovanu kroz likotvne vrednosti. Vlatka nudi posmatraču priliku da vidi i oseti neke od njenih svetova, njenog odnosa prema stvarnosti, zapravo umetničinu  eskapističku  likovnu  viziju. Upravo taj odnos prema stvarnosti čini jednu od posebnosti slikarstva kao umetnosti, čak onu njenu presudnu odliku po kojoj se izdvaja od svega ostalog. Posmatrač  tu neotuđivu duhovnu svojinu slike, taj “trag” koji se opire imenovanju o kome govori francuski filozof i semiotičar Rolan Bart,  pronalazi i otkriva da li takav ključ može da nađe odgovarajuću ključaonicu u njemu samom.

Vlatka je rođena u Virovitici (1959). Slikarstvo je studirala i diplomirala na “Ecole National Superieure des Beaux Arts”” u Parizu. Sa suprugom Zoranom Žugićem, slikarom živi i radi u Zemunu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Slikarka je dobila  2005. godine u Londonu Diplome of excellence, Medial 1, Art Biennial, Medical Museum.

Branka Milutinović,

dipl.istoričarka umetnosti i kustoskinja

Categories: Galerije, najnovije

Leave a Reply

Prijatelji sajta

Stomatoloske ordinacije

Izdvajamo:

Otvoren novi fitness studio “Fit XS” u Zemunu

Otvoren novi fitness studio “Fit XS” u Zemunu

U Zemunu je u junu otvoren novi fitness studio Fit XS u Novogradskoj ulici. Ovo je vaša prilika da počnete odmah sa zdravim... 

Fiat servis Goran – Altina

Fiat servis Goran – Altina

Možda vam kažu da mu posvećujete previše vremena, da je postao vaš ljubimac. Svesni ste da nigde ne idete bez njega,... 

Kompanijske proslave: Rakia Bar Zemun – doživite Balkan experience

Kompanijske proslave: Rakia Bar Zemun – doživite Balkan experience

Rakia Bar Zemun – doživite pravi urbani Balkan experience Ovaj deo godine predstvlja vreme kada sve bolje kompanije... 

prikazi sve

Prijava za newsletter i promocije: