Fiat Servis Goran Medija-net Adresar zemun Studio Shobot Olimpik Brendovi
Caffe Pizzeria Maggiore e-Zemun Magazin Ocna bolnica Profesional

Zemun portal e-Zemun

Posted by On December - 17 - 2010 0 Comment

Dete starije od dva meseca možete da povedete na zimovanje, ukoliko ste obavili određene pripreme.


Nema ništa zdravije nego prošetati bebu po čistom planinskom vazduhu kada je lep, sunčan dan. Naravno, obavezno joj treba zaštititi oči i lice od sunca – naočare sa UV protekcijom i bebi krema sa visokim faktorom, oko 50 su neophodni.

U optimalnim uslovima, bebi će zimski odmor svakako prijati. Ali, prvi izlazak napolje ne treba da bude – putovanje. Za to se treba postepeno pripremiti.

Ako ne računamo vožnju od porodilišta do kuće, prvom izlasku treba da prethodi kratak boravak pored otvorenog prozora, ili na terasi.

Napolje se izlazi prvo na deset minuta, pa se taj period svakog dana (ako je lep) postepeno povećava za po deset minuta, ne više od dva sata dnevno. Pritom treba gledati aktuelne vremenske uslove, a ne kalendar, jer se dešava da zimski dan bude poput prolećnog (i obratno).

Poželjno je da se za odlazak na planinu koristi samo jedno prevozno sredstvo (nikako autobus), koje je dovoljno zagrejano.

Rizično je putovati kolima, čak i vozom – u uslovima velikih snežnih padavina, poledice i magle, jer mogu da nastupe prinudni prekidi putovanja (snežni smetovi, nestanak struje i grejanja u vozu, kvar na kolima, neprohodnost puta…).

Po lošem vremenu se, inače, sporije putuje, sa povećanim rizikom od udesa. Zato nije pametno planirati mnogo unapred tačan datum putovanja, bez mogućnosti da se pomeri za nekoliko dana, dok se vremenska situacija ne stabilizuje.

Putovanje avionom je takođe rizično, jer zimi aerodrom može danima da bude zatvoren zbog magle i poledice, a duga i neizvesna čekanja na aerodromu nikako nisu dobra za bebu. Uostalom, taj problem može da nastane u povratku, kada nemate više kuda. Zato male bebe ne treba voditi na daleko putovanje.

Smeštaj mora da bude komforan – mora da postoji mogućnost održavanja optimalne temperature vazduha u svim prostorijama u kojima boravi.

U prednosti su oni koji imaju sopstveni smeštaj, u koji mogu da odu kada hoće. I, naravno, bebe koje su na prirodnoj ishrani, jer u slučaju neplaniranog produžetka putovanja uvek imaju na raspolaganju mamino mleko.

Kada je reč o veštačkoj ishrani, neophodno je da se spremite za najgoru moguću varijantu. To znači da kod sebe morate da imate gotovu mlečnu formulu u tečnom obliku (najpre proverite da li je ima na našem tržištu), ili mogućnost da pripremite svežu formulu u prevoznom sredstvu (ponesite mlečnu formulu u prahu, dovoljno vode za pranje ruku i pripremanje obroka, nekoliko sterilnih flašica sa unapred pripremljenom potrebnom količinom prokuvane vode, šerpicu i primus).

Za stariju odojčad je dobro poneti teglice sa kašicama, ali uvek mora da postoji mogućnost da se obrok podgreje. Osim obroka, za put treba spremiti dovoljnu količinu vlažnih maramica, pelena i ostale presvlake.

Zimovanje sa malom bebom nije bez rizika (većih nego kada je u pitanju letovanje). Ako nemate dovoljno iskustva, hrabrosti i pedijatra u mestu u koje putujete, pametnije je da putovanje sa bebom odložite za maj-juni, a dotle koristite svaki lep dan za šetnje u mestu boravka.

Izvor: Lepota&zdravlje

Categories: Porodica

Leave a Reply

Prijatelji sajta

Stomatoloske ordinacije

Izdvajamo:

SNAGA PRIRODE = zdrava hrana

SNAGA PRIRODE = zdrava hrana

Prodavnica zdrave hrane SNAGA PRIRODE misli na Vas i Vaš zdrav život. U Prvomajskoj ulici pre nešto više od dva meseca... 

Kompanijske proslave: Rakia Bar Zemun – doživite Balkan experience

Kompanijske proslave: Rakia Bar Zemun – doživite Balkan experience

Rakia Bar Zemun – doživite pravi urbani Balkan experience Ovaj deo godine predstvlja vreme kada sve bolje kompanije... 

Fiat servis Goran – Altina

Fiat servis Goran – Altina

Možda vam kažu da mu posvećujete previše vremena, da je postao vaš ljubimac. Svesni ste da nigde ne idete bez njega,... 

prikazi sve

Prijava za newsletter i promocije: