Fiat Servis Goran Medija-net Adresar zemun Studio Shobot Olimpik Brendovi
Caffe Pizzeria Maggiore e-Zemun Magazin Ocna bolnica Profesional

Zemun portal e-Zemun

Posted by e-Zemun On May - 31 - 2016 0 Comment

U Galeriji „Stara kapetanija” (Kej oslobođenja 8) 1. juna u 19 časova biće otvoren 21. Zemunski međunarodni salon karikature. Pokrovitelj je Opština Zemun, a tema ovogodišnjeg salona je „Olimpijske igre od antike do Brazila”.

Karikature Njegosa, Vuka...

Crtači iz 77 zemalja sa svih kontinenata poslali su svoje radove, a žiri je izabrao najbolje za izložbu i katalog i proglasio pobednike. Članovi žirija su Branko Najhold, osnivač Salona, Nikolaos Nikas, direktor „Grikartun” iz Grčke, Zoltan Faust, umetnički fotograf iz Mađarske i dva zemunska sportska asa – kanuista Mirko Nišović, osvajač zlatne olimpijske medalje 1984. godine u Los Anđelesu i atletičar Janoš Hegediš, učesnik Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu.

Pored smešne strane sporta, karikaturisti su prezentovali i negativne aspekte koji opterećuju današnji vrhunski sport, pre svega doping i podmićivanje u sportskim takmičenjima. Ukazivanjem na te fenomene sporta, karikaturisti su se pokazali odgovornim kritičarima negativnih pojava koje bacaju loše svetlo na sport i sasvim odudaraju od prvobitne ideje osnivača modernih olimpijskih igara barona Pjera de Kubertena.

Leave a Reply

Da li ste znali?