Fiat Servis Goran Medija-net Adresar zemun Studio Shobot Olimpik Brendovi
Caffe Pizzeria Maggiore e-Zemun Magazin Ocna bolnica Profesional

Zemun portal e-Zemun

Posted by e-Zemun On December - 30 - 2014 1 Comment

U petak, 26. decembra, u Zepter hotelu održana je završna konferencija za medije u ovoj godini Opere i teatar Madlenianum. Najavljeni su novi projekte koji očekuju publiku do kraja 2015. godine, pre svega muzički komad “Male tajne” i drama “Miloš Crnjanski”.

10887071_788645527874139_3194836257285419755_o

  • MALE TAJNE

Komad sa glumom, pevanjem i plesom

U 2015. godini kao svoju prvu premijeru Opera i teatar Madlenianum najavljuje predstavu „Male tajne“ za koju je tekst pisao i režira ga Goran Marković. Naročito nas raduje saradnja sa našim poznatim filmskim i pozorišnim rediteljem Goranom Markovićem, koji je za prvu saradnju sa našom kućom izabrao intimno delo o glumačkim počecima svojih roditelja. Važno je istaći da je ovo prvi muzički komad, na originalnu muziku Zorana Simjanovića, koji Marković režira u pozorištu.

Predmet interesovanja ovog komada je pozorišna družina, dramska grupa koja je stvarno postojala, nastala pred Drugi svetski rat, delovala tokom rata i posle njega, bila pokretačka snaga Beogradskog Dramskog Pozorišta u njegovim slavnim godinama i raspala se pred kraj pedestih, neposredno pošto je učestvovala u rađanju jednog novog teatra – Ateljea 212. Mi ćemo pratiti nastanak ove družine, njen razvoj i vrhunac, i najzad se, kada ona prestane da postoji, oprostiti od nje.

„Ova priča će, dakle, biti zasnovana na istinitim zbivanjima, ali će, u isto vreme, biti pomešana sa mnoštvom izmišljenih događaja. Pošto ćemo na taj način faktografiju pomešati sa fikcijom, junaci ovog komada neće biti stvarne ličnosti. Iako su nam uzori bili imena koje su zaista postojala većina likova će do te mere biti modifikovana i pomešana sa stvarima koji su produkt mašte da se ne može govoriti o istorijskoj verodostojnosti“, ističe reditelj.

Način na koji ćemo ispričati ovu hroniku primeren je dramskoj formi: bavićemo se pojedinačnim sudbinama njenih aktera ali ćemo istovremeno posmatrati šta se dešava sa društvom kroz taj dvadesetogodišnji period. Naravno, nas će interesovati i fenomen samog pozorišta, glume i odnos vlasti prema toj umetnosti. Ali, u prvom planu biće glumci, njihovi životi, umetnički razvoj, intima, ljubavne peripetije i sve ono što čini život iza pozorišne zavese. Pored glavnih junaka, članova pozorišne družine, tu je još mnoštvo važnih likova, od mecene, preko učitelja glume, nemačkih okupatora i drugih…

Paralelno sa razvojem priče, događaje će pratiti šlageri iz epohe. Možda je važno napomenuti da će “Male tajne” ujedno biti i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada naša priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se serija završava. Muzičke tačke će biti inkorporirane u priču ali će istovremeno biti i numere za sebe.

Glavna uloga u ovom komadu je poverena doajenu našeg glumišta Predragu Ejdusu, dok će ostale uloge biti izabrane na audicijama koje su održane 17. i 18. decembra, i na audiciji koja se održava 26. decembra. Premijera komada je planirana za 27. mart 2015. dok će prva repriza biti 03. aprila.

Tekst i režija: Goran Marković
Muzika: Zoran Simjanović
Koreografija: Mirko Knežević
Scenografija: Nebojša Bradić
Kostim: Dragana Ognjenović

  • MILOŠ CRNJANSKI

Dramatizacija: Slavenka Milovanović
Koautor teksta i režija: Ivana Vujić
Scenografija i kostim: Kosta Bunuševac
Muzika: Irena Popović
Koreografija: Isidora Stanišić
Video: Svetlana Volic

Opera i teatar Madlenianum od samog osnivanja dramske scene pre deset godina redovno neguje repertoar koji je tematski obeležen životima i delima velikih istorijskih ličnosti iz sveta umetnosti i nauke. Premijere koje su bile biografske započele su predstavom o Nikoli Tesli, usledio je ciklus drama o slikarima El Greku, Fridi Kalo i Salvadoru Daliju. Upriličen je i omaž glumici Greti Garbo predstavom o njoj. Poslednja iz ciklusa biografskih predstava bila je drama o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću. Dramski tekst o Nikoli Tesli nastao je iz pera Miloša Crnjanskog i upravo je Miloš Crnjanski stvaralac čijim životom će se baviti premijera u Madlenianumu na Velikoj sceni.

Miloš Crnjanski nesumnjivo spada u mali broj pisaca koji se ubrajaju u sam vrh srpske književnosti. Dela koje je stvorio njegov potpuno autentičan talenat iz oblasti romana, poezije, drame i eseistike vreme samo potvrđuje kao remek dela kojima se srpski narod mora ponositi. Miloš Crnjanski kroz svoja dela, ali i kroz svoju životnu priču često punu osporavanja i teškoća, svakako mora biti ličnost koja će se predstaviti mlađim generacijama u našoj zemlji. Izuzetno važno bi bilo da Evropa i svet znaju za vrednosti srpske kulture koje dobijamo kroz dela ovog velikog pisca, svetskog čoveka koji se pored književnosti u jednom periodu svog života bavio i diplomatijom.

U predstavi o Milošu Crnjanskom glavno težište biće stavljeno na period izgnanstva Crnjanskog i njegove žene Vide za vreme i posle drugog svetskog rata, a potom i na njihov željeni povratak u Beograd. Kroz taj pozniji period života Miloša i Vide Crnjanski preplitaće se njihova sećanja na detinjstvo i dane mladosti.

Dramski tekst „Crnjanski“ nastao je kao koautorsko delo Slavenke Milovanović i Ivane Vujić koja će i režirati ovu značajnu predstavu. Vrhunski umetnik Kosta Bunuševac biće zadužen za vizuelni identitet predstave, za scenografiju i kostime.

Delo se radi u koprodukciji sa Bitef festivalom i teatrom, a biće napravljena i saradnja Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti iz Novog Sada, čiji studenti će učestvovati u komadu. Premijera predstave sa velikim glumačkim zvezdama o Crnjanskom, književniku čijem se delu treba klanjati, planira se za otvaranje sezone 2015/2016.

One Response

  1. Улоге: Тихомир Станић као Милош Црњански, Даница Максимовић као Вида Ружић, Јоаким Тасић као Млади Милош Црњански, Милена Радуловић као Млада Вида Црњански, Небојша Кундачина као Иво Андрић/Станислав Винавер/Глигорић/Први енглески господин/Марко Цар/Први господин из емигрантске организације/Амбасадор Прича/Машиновођа, Јелена Граховац као Алек Браун/Иво Војевода, Маркиз/Матурант, Ања Орељ као Матурант, Миа Симоновић као Маутрант, Душан Вукашиновић као Лазаревић/Други господин из емигрантске организације/Матурант, Никола Живановић као Други Енглески Господин/Матурант, Лука Михаиловић као Плесач 1, Ана Игњатовић Загорац као Плесач 2, Наташа Гвозденовић Плесач 3 и Владимир Чубруло као Плесач 4.
    Представа о Милошу Црњанском и његовој жени Види Ружић у режији Иване Вујић била је много одлична представа!

Leave a Reply

Prijatelji sajta

Stomatoloske ordinacije

Izdvajamo:

Novi caffe “Porto” u Ruskoj ulici u Zemunu

Novi caffe “Porto” u Ruskoj ulici u Zemunu

U neobičnom ambijentu Ruske 22, naićićete na topli doček u okviru novootvorenog caffe-a “Porto”. Ovaj jedinstven... 

Sajt za Jeftina putovanja – svetske destinacije za male pare

Sajt za Jeftina putovanja – svetske destinacije za male pare

Kako da stignete avionom za 32€ do Žemeve, ili za 232€ do Indije. Kako uštedeti 20% na cenama aviokarata ili pronaći... 

Fiat servis Goran – Altina

Fiat servis Goran – Altina

Možda vam kažu da mu posvećujete previše vremena, da je postao vaš ljubimac. Svesni ste da nigde ne idete bez njega,... 

prikazi sve

Prijava za newsletter i promocije: