Fiat Servis Goran Medija-net Adresar zemun Studio Shobot Olimpik Brendovi
Caffe Pizzeria Maggiore e-Zemun Magazin Ocna bolnica Profesional

Zemun portal e-Zemun

Posted by eZemun On October - 5 - 2010 0 Comment


Kraj u Zemunu koji se nalazi iznad centralnog dela Zemuna. Graniči sa Gardošem, Muharomom na severu, Donjim gradom na jugu i istoku, Kalvarijom na jugozapadu, naseljem Sava Kovačević (na zapadu) i Gornjim gradom na severoistoku. Uokvirena je uglavnom ulicama Glavna, Cara Dušana, Bežanijskom and Ugrinovačkom.

Ćukovac se nalazi na istoimenom brdu, jednom od 3 brda, između Gardoša i Kalvarije koja sva zajedno čine jezgro Zemuna. Ovaj kraj je uglavnom stambeni i prepoznatljiv je po kućama njižim zgradama i uskim, kratkim ulicama. Postoji priča da ime Ćukovac duguje ćuku sova.

Ono što je još interesantno da je ovo brdo isprepletano mrežom podzemnih prolaza, laguma, koji datiraju još iz doba Austrijanaca u Zemunu, a možda i ranije, povezujući ga sa Gardošem i Muharom. Nakon II Svetskog rata stanovništvo intenzivno naseljava ovaj kraj nesvesno postojanja laguma, naročito najvećeg koji se prostire na oko 450kvm. Kako u to vreme ovde nije bilo kanalizacije mnogi prave ovde jame, što je dodatno razgradilo zemljište. Na kraju su i kuće počele da tonu u 3 ulice, pa su vlasti intervenisale 1988. Ispunivši lagum betonom, stoga on danas više ne postoji.

Categories: Ćukovac

Leave a Reply

Prijatelji sajta

Stomatoloske ordinacije

Izdvajamo:

Optik Profesional brine o vašem vidu

Optik Profesional brine o vašem vidu

Vaše oči su vaš prozor u svet, pa ukoliko želite jasno da vidite i doživite svet oko sebe potrebno je da imate dobar... 

Otvoren novi fitness studio “Fit XS” u Zemunu

Otvoren novi fitness studio “Fit XS” u Zemunu

U Zemunu je u junu otvoren novi fitness studio Fit XS u Novogradskoj ulici. Ovo je vaša prilika da počnete odmah sa zdravim... 

“Egzakta – medika” zemunska poliklinika u Bežanijskoj ulici

“Egzakta – medika” zemunska poliklinika u Bežanijskoj ulici

Pored redovne zdravstvene zaštite koja se pruža u okviru državnih institucija u Zemunu, javila se potreba i za privatnim... 

prikazi sve

Prijava za newsletter i promocije: