Fiat Servis Goran Medija-net Adresar zemun Studio Shobot Olimpik Brendovi
Caffe Pizzeria Maggiore e-Zemun Magazin Ocna bolnica Profesional

Zemun portal e-Zemun

Posted by On July - 20 - 2011 5 Comments

Na osnovu idejnih rešenja izgleda da će ukrštanje ulica Batajnički drum-Cara Dušana sa pristupnom saobraćajnicom novom mostu T6, koja vodi od lakat krivine na novosadskom autoputu, definitivno biti u nivou. Na postojećem potezu od skretanja za Galeniku do ukrštanja sa Banatskom ulicom, očekuje nas jedna velika raskrsnica širine 36m! Praviće se po 3 trake u oba smera, razdelni pojas i biciklističko pešačka staza, koji će se ukrštati sa već postojećom ulicom, stotinak metara od okretnice 17-ce.

(Ka novom mostu preko ulice Cara Dušana sa nove saobraćajnice T6; foto: beobuild.rs)

To najverovatnije znači rušenje velikog broja baraka i privatnih kuća sa jedne strane ulice, kao i nekoliko poslovnih prostora ili autosalona sa druge strane ulice. Takođe to će značiti dodatni saobraćaj i 9. semafor u ulici Cara Dušana, koja je već sada preopterećena.

Infrastrukturni značaj mosta Zemun-Borča

 • Most Zemun-Borča sa pratećim saobraćajnicama predstavlja regionalnu vezu između Beograda i Južnog Banata, čime se Koridor 10 strateški povezuje sa Koridorom 4 i Rumunijom.
 • Bolja saobraćajna veza za preko pola miliona žitelja beogradskih opština Zemuna, Palilule i Novog Beograda.
 • Most Zemun – Borča je deo obilaznice oko Beograda i povezuje Zrenjaninski i Pančevački put.

Tehničke karakteristike

Početak ove gradske magistrale je na raskrsnici saobraćajnice T-6 i postojećeg puta za Novi Sad. Pre mosta preko Dunava, trasa se ukršta sa Ulicom Cara Dušana raskrsnicom u nivou. Na banatskoj strani saobraćajnica se pruža pored naselja Borča i seče Zrenjaninski put, a dalje južno sve do puta Beograd-Pančevo. Magistrala će imati četiri saobraćajne trake i dve zaustavne trake sa usvojenom računskom brzinom od 80 km/h.

Most preko Dunava je prethodno napregnuta armirano betonska konstrukcija, ukupne dužine oko 1500 m. Obezbeđen je gabarit (visina i širina) plovnog puta Dunava, kao međunarodne reke koja pripada Koridoru 7. Predviđene su dve odvojene mostovske konstrukcije, širina po 13,95 m, na zajedničkim stubovima. Glavna konstrukcija je kontinualni nosač, koji premošćuje reku Dunav sa tri raspona, 95 m + 172 m + 95 m.

Status projekta

Saobraćajni institut CIP d.o.o. i kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation) su završili i predali Idejni projekat saobraćajnice Severna tangenta sa mostom Zemun-Borča Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. U toku je izrada glavnog projekta.

Početak radova se očekuje u toku maja 2011. , a prvobinto je najavljeno da će radovi početi sa zemunske strane, dok je kasnije promenjeno u to da će oni ipak započeti sa borčanske strane, jer je ta strana manje problematična sa strane eksproprijacije zemljišta (vlasništvo PKB).

D.S.

5 Responses

 1. boba says:

  Pravo resenje koje je trebalo uraditi i ranije,samo nema vise Branka
  Pesica,koji je Beogradu dao Gazelu a Zemunu nista,pa neka Beograd
  vrati dug gradu Zemunu

 2. Dragan says:

  To nije konačno rešenje pristupne raskrsnice, jer je traženo da ona bude denivelisana, tj. da ima nadvožnjak preko Batajničkog druma.

 3. e-zemun says:

  Ovo je idejno resenje, kako je najavljeno za denivelisanu varijantu (bolja i skuplja 10-20 miliona evra), drzava nema para sa obzirom na dug javnog sektora nije verovatno da ce se cena ugovora podizati, tako da postoje realne sanse da ovo ostane i konacno resenje…Stata je sto se po ovom istom projektu predvidjaju denivelisane raskrsnice na Zrenjaniskom putu i kod Kovilova, a ne i u Zemunu gde je najpotrebnije.

 4. Dejan says:

  Mislim da bi bolje bilo da je most u visini Zemun polja. Izbegla bi se rusenja i ekoloski je pogodnije.

Leave a Reply

Prijatelji sajta

Stomatoloske ordinacije

Izdvajamo:

Studio SHOBOT – Photo & make up

Studio SHOBOT – Photo & make up

Studio SHOBOT je osnovan 2008. u Zemunu. Pored usluga izrade umetničkih i modnih fotografija, izrade book-ova, pruža i... 

Fiat servis Goran – Altina

Fiat servis Goran – Altina

Možda vam kažu da mu posvećujete previše vremena, da je postao vaš ljubimac. Svesni ste da nigde ne idete bez njega,... 

“Egzakta – medika” zemunska poliklinika u Bežanijskoj ulici

“Egzakta – medika” zemunska poliklinika u Bežanijskoj ulici

Pored redovne zdravstvene zaštite koja se pruža u okviru državnih institucija u Zemunu, javila se potreba i za privatnim... 

prikazi sve

Prijava za newsletter i promocije: